Receptgyűjtemény
1. Virslivel, sajttal töltött lángos
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 mokkáskanál cukor
- 1,5 dl tejföl
- 4 pár Darnói pattanós virsli
- só
- sajt
- olaj
Elkészítése:
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, hozzákeverjük a sót, lisztet és a tejfölt, összegyúrjuk, majd meleg helyen megkelesztjük (kb. 60 perc).
A virsliket megfőzzük, a sajtot kis darabokra vágjuk.
A lángos tésztáját vékonyra nyújtjuk, négyszögeket vágunk belőle, az elejére 1-1 darab Darnói pattanós virslit és sajtot teszünk, majd feltekerjük, mint egy palacsintát, és forró olajban kisütjük.
Csak szép halvány barnára süssük, épphogy kapjon egy kis színt, különben keserű lesz.
A tetejét tetszés szerint kenhetjük ketchuppal, tejföllel, vagy szórhatunk rá reszelt sajtot.
2. Tojásos lecsó
Hozzávalók:
- 1 kg paradicsom
- 1 kg lecsópaprika
- 1 kg vöröshagyma
- 20 dkg Darnó lecsókolbász
- 20 dkg Darnó császárszalonna, vagy kolozsvári szalonna
- 12 db tojás
- olaj
- só, szárított petrezselyem
Elkészítése:
A vöröshagymát, paprikát és paradicsomot kb. 1×1 cm-es kockákra vágjuk. A vöröshagymát az olajon némi só hozzáadásával elkezdjük fonnyasztani. Kb. 10 percet követően hozzátesszük a felkockázott paprikát és a vékonyra vágott szalonnát. Mikor már opálos színű mind a hagyma, mind a paprika, ráöntjük a paradicsomot is. Fűszerezzük, hozzáadjuk a felkarikázott lecsókolbászt, majd fedő alatt puhítjuk. Amikor még kicsit ress a három fő hozzávaló, akkor az enyhén megsózott felvert tojást beleöntjük az edénybe. Kb. további 10 perc főzést követően elkészült az isteni tojásos-kolbászos lecsó.
3. Darnói „díjnyertes” melegszendvics
Hozzávalók:
- 10 dkg Magyar Termék Nagydíjas májas (finom/tanyasi/paraszt/kacsa)
- 0,5 dl tejföl (20%-os)
- 1 ek vaj
- 1 tk mustár
- 2 db tojás (felverve)
- 10 dkg trappista sajt (reszelve)
- 1 közepes fej lilahagyma fele (apróra kockázva)
- 1 késhegynyi fokhagymapor
- 1 késhegynyi bors
- 1 csipet cukor
- 1 doboz konzerv kukorica fele
Elkészítése:
Fogjuk az összes hozzávalót, összekeverjük alaposan egy tálban, rákenjük vékonyan a kenyérre (fontos hogy ne túl vastagon, mert hő hatására kicsit folyós lesz), majd sajtot reszelünk a tetejére.
Ezután mehet is a szendvicssütőbe, és süssük addig, amíg a sajt rá nem pirul.
Elkészülés után egyből fogyasztható.
4. Szafi Free gluténmentes kenyérlángos (tejmentes, tojásmentes, élesztőmentes, szójamentes)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 140 g Szafi Free lángos lisztkeverék
- 20 g frissen facsart citromlé
- 100 g langyos víz
- 2 g olvasztott kókuszolaj
Az ízesítéshez:
- tejföl
- reszelt sajt
- Darnói kolozsvári szalonna, vagy Darnói füstölt tarja, vagy Szigetközi gépsonka, vagy Szigetközi házikolbász
- lilahagyma
- fokhagyma
- bors
Elkészítése:
Összeállítjuk a tésztát a hozzávalók összeöntésével. Pihentetjük 10 percig, majd még hozzágyúrunk annyi lisztet, hogy nyújtható legyen, és ne ragadjon (kb. 4-5 g).
Ízlés szerinti vastagúra nyújtjuk, 5 percig forró sütőben elősütjük, majd megkenjük fokhagymás-borsos tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal, végül vékony csíkokra vágott Darnói kolozsvári szalonnát és lilahagymát teszünk rá. A Darnói kolozsvári szalonna ízlés szerint cserélhető Darnói füstölt tarjára, Szigetközi gépsonkára, Szigetközi házi kolbászra, a család igényének megfelelően.
Visszarakjuk a sütőbe és 20-25 perc alatt készre sütjük.
5. Langalló Darnói császárszalonnával és lilahagymával (4 főre)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 400 g finomliszt
- 30 g élesztő
- 1 dl tej
- 1 tk cukor
- 1 tk só
- 1,5 dl víz
- 2 ek napraforgó olaj
A tetejére:
- 300 g tejföl
- 2 gerezd fokhagyma (zúzott)
- 1 nagy fej lilahagyma
- 40 dkg Darnói császárszalonna
- 25 dkg trappista sajt (reszelt)
Elkészítése:
A lisztbe beletesszük a sót, a felfuttatott élesztőt, az olajat és kb. 1-1,5 dl vizet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
Jó alaposan összegyúrjuk, legalább 45-60 percet kelesztjük letakarva.
Kiolajozott tepsibe nyújtjuk, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben kb. 5-10 percig elősütjük.
Ha kicsit megsült, akkor megkenjük a tejföllel, rászórjuk a felkockázott császárszalonnát, a hagymaszeleteket és a reszelt sajtot.
Sütőbe visszatéve, még kb. 15 percig sütjük, addig, amíg a sajt el nem kezd pirulni.
6. Vendégváró mackófalatok
Hozzávalók:
- kifli (létszámtól függő mennyiség)
- Darnói víkend felvágott
- Trappista sajt
Elkészítése:
A kifliket felkarikázzuk, mindegyikre ráhelyezünk egy szeletke Víkend felvágottat (ebből a legfinomabb), rá pedig egy szelet sajtot.
180 °C-ra előmelegített sütőben a sajtot ráolvasztjuk. Fogpiszkálóval átszúrva rakjuk a tányérra.
7. Csirkecombok Darnói füstölt tarjával és tojással töltve
Hozzávalók:
- 3 db egész csirkecomb
- 20 dkg Darnói füstölt tarja
- 2 db főtt tojás (felkockázva)
- 2 db áztatott zsemlye
- só, bors, petrezselyemzöld, kakukkfű
Elkészítése:
A zsemlyéket beáztatjuk, majd kifacsarjuk, sózzuk és borsozzuk. Hozzákeverjük a felkockázott füstölt tarját és a felkockázott főtt tojásokat.
Kézzel a csirkecombok bőre alá nyomkodjuk a tölteléket és fogpiszkálóval összefogatjuk.
A combokat még kicsit sózzuk, kakukkfüvet és petrezselyemzöldet szórunk rá és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük. A sütés során időnként vízzel spriccelgetjük.
8. Carbonara spagetti (4 főre)
Hozzávalók:
- 300 g spagetti tészta (száraz)
- 100 g Darnói császárszalonna kockázva
- 100 g Szigetközi gépsonka kockázva
- 350 ml habtejszín (30-32 %-os)
- 50 ml étolaj
- 40 g parmezán sajt
- 20 g búzaliszt (BL55)
- 1 gerezd fokhagyma (zúzott)
- őrölt fehérbors
- só
Elkészítése:
A tésztát enyhén sós, olajos vízben kb. 9 perc alatt készre főzzük, majd leszűrjük, átmossuk. Az olívaolajat felhevítjük, közben a császárszalonnát és a gépsonkát felkockázzuk. A felhevített olajra tesszük a császárszalonnát, a gépsonkát és a fehérborsot. Rátesszük a fokhagymát, a lisztet és gyorsan összekeverjük, majd ½-1 percig pirítjuk. Tejszínnel felöntjük, rövid idő alatt híg tejföl állagúra sűrítjük a szószt, majd ízlés szerint sózzuk. A főtt, lecsöpögtetett tésztát alaposan belekeverjük a szószba. Parmezánnal gazdagon megszórva tálaljuk az elkészült Carbonara spagettit!
9. Lángos pirított Darnói kolozsvári szalonna csíkokkal
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1 kg finomliszt
- 6 dkg élesztő
- 3 egész tojás
- 1/2 liter langyos tej
- 1 pohár kefír
- 1,5 evőkanál só
- 1 csipet cukor
A tetejére:
- tejföl
- reszelt sajt
- 15 dkg Darnói kolozsvári szalonna apró csíkokra vágva és zsírjára sütve
10. Rakott krumpli
Hozzávalók:
- 70 dkg főtt burgonya
- 1 pár Darnói főzőkolbász
- 40 dkg Darnói kenyérszalonna
- 1 pár Szigetközi csemege kolbász (rövid)
- 30 dkg tejföl
- 4 közepes fej vöröshagyma
- 6 db főtt tojás
Elkészítése:
A krumplit megfőzzük sós vízben, leszűrjük, meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk.
A hozzávalókat (kolbászfélék, szalonna, hagyma, főtt tojás) szeleteljük.
A hagymát és a szalonnát 1 ek. zsíron megdinszteljük, majd mikor a hagyma már üveges, pirospaprikát és borsot rakunk hozzá (ízlés szerint).
A hozzávalók előkészítése után, rétegezve összeállítjuk: a jénai tálat kivajazzuk és a tál aljába lefektetjük a krumpli karikákat, majd rá a kolbászféléket, a dinsztelt hagymás szalonnás keveréket, és nyakon öntjük egy kis tejföllel, majd elölről kezdjük a rétegezést. Krumpli karikákkal zárjuk, végül tejföllel leöntjük. 35 percig 150 °C-on sütjük.