Receptgyűjtemény 2018-03-08T13:40:32+00:00

Receptgyűjtemény

1. Virslivel, sajttal töltött lángos

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 1,5 dl tejföl
  • 4 pár Darnói pattanós virsli
  • sajt
  • olaj

Elkészítése:

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, hozzákeverjük a sót, lisztet és a tejfölt, összegyúrjuk, majd meleg helyen megkelesztjük (kb. 60 perc).

A virsliket megfőzzük, a sajtot kis darabokra vágjuk.

A lángos tésztáját vékonyra nyújtjuk, négyszögeket vágunk belőle, az elejére 1-1 darab Darnói pattanós virslit és sajtot teszünk, majd feltekerjük, mint egy palacsintát, és forró olajban kisütjük.

Csak szép halvány barnára süssük, épphogy kapjon egy kis színt, különben keserű lesz.

A tetejét tetszés szerint kenhetjük ketchuppal, tejföllel, vagy szórhatunk rá reszelt sajtot.

2. Tojásos lecsó

Hozzávalók:

  • 1 kg paradicsom
  • 1 kg lecsópaprika
  • 1 kg vöröshagyma
  • 20 dkg Darnó lecsókolbász
  • 20 dkg Darnó császárszalonna, vagy kolozsvári szalonna
  • 12 db tojás
  • olaj
  • só, szárított petrezselyem

Elkészítése:

A vöröshagymát, paprikát és paradicsomot kb. 1×1 cm-es kockákra vágjuk. A vöröshagymát az olajon némi só hozzáadásával elkezdjük fonnyasztani. Kb. 10 percet követően hozzátesszük a felkockázott paprikát és a vékonyra vágott szalonnát. Mikor már opálos színű mind a hagyma, mind a paprika, ráöntjük a paradicsomot is. Fűszerezzük, hozzáadjuk a felkarikázott lecsókolbászt, majd fedő alatt puhítjuk. Amikor még kicsit ress a három fő hozzávaló, akkor az enyhén megsózott felvert tojást beleöntjük az edénybe. Kb. további 10 perc főzést követően elkészült az isteni tojásos-kolbászos lecsó.

3. Darnói díjnyertes melegszendvics

Hozzávalók:

  • 10 dkg Magyar Termék Nagydíjas májas (finom/tanyasi/paraszt/kacsa)
  • 0,5 dl tejföl (20%-os)
  • 1 ek vaj
  • 1 tk mustár
  • 2 db tojás (felverve)
  • 10 dkg trappista sajt (reszelve)
  • 1 közepes fej lilahagyma fele (apróra kockázva)
  • 1 késhegynyi fokhagymapor
  • 1 késhegynyi bors
  • 1 csipet cukor
  • 1 doboz konzerv kukorica fele

Elkészítése:

Fogjuk az összes hozzávalót, összekeverjük alaposan egy tálban, rákenjük vékonyan a kenyérre (fontos hogy ne túl vastagon, mert hő hatására kicsit folyós lesz), majd sajtot reszelünk a tetejére.

Ezután mehet is a szendvicssütőbe, és süssük addig, amíg a sajt rá nem pirul.

Elkészülés után egyből fogyasztható.

4. Szafi Free gluténmentes kenyérlángos (tejmentes, tojásmentes, élesztőmentes, szójamentes)

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 140 g Szafi Free lángos lisztkeverék
  • 20 g frissen facsart citromlé
  • 100 g langyos víz
  • 2 g olvasztott kókuszolaj

Az ízesítéshez:

  • tejföl
  • reszelt sajt
  • Darnói kolozsvári szalonna, vagy Darnói füstölt tarja, vagy Szigetközi gépsonka, vagy Szigetközi házikolbász
  • lilahagyma
  • fokhagyma
  • bors

Elkészítése:

Összeállítjuk a tésztát a hozzávalók összeöntésével. Pihentetjük 10 percig, majd még hozzágyúrunk annyi lisztet, hogy nyújtható legyen, és ne ragadjon (kb. 4-5 g).

Ízlés szerinti vastagúra nyújtjuk, 5 percig forró sütőben elősütjük, majd megkenjük fokhagymás-borsos tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal, végül vékony csíkokra vágott Darnói kolozsvári szalonnát és lilahagymát teszünk rá. A Darnói kolozsvári szalonna ízlés szerint cserélhető Darnói füstölt tarjára, Szigetközi gépsonkára, Szigetközi házi kolbászra, a család igényének megfelelően.

Visszarakjuk a sütőbe és 20-25 perc alatt készre sütjük.

5. Langalló Darnói császárszalonnával és lilahagymával (4 főre)

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 400 g finomliszt
  • 30 g élesztő
  • 1 dl  tej
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
  • 1,5 dl víz
  • 2 ek napraforgó olaj

A tetejére:

  • 300 g tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 40 dkg Darnói császárszalonna
  • 25 dkg trappista sajt (reszelt)

Elkészítése:

A lisztbe beletesszük a sót, a felfuttatott élesztőt, az olajat és kb. 1-1,5 dl vizet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.

Jó alaposan összegyúrjuk, legalább 45-60 percet kelesztjük letakarva.

Kiolajozott tepsibe nyújtjuk, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben kb. 5-10 percig elősütjük.

Ha kicsit megsült, akkor megkenjük a tejföllel, rászórjuk a felkockázott császárszalonnát, a hagymaszeleteket és a reszelt sajtot.

Sütőbe visszatéve, még kb. 15 percig sütjük, addig, amíg a sajt el nem kezd pirulni.

6. Vendégváró mackófalatok

Hozzávalók:

  • kifli (létszámtól függő mennyiség)
  • Darnói víkend felvágott
  • Trappista sajt

Elkészítése:

A kifliket felkarikázzuk, mindegyikre ráhelyezünk egy szeletke Víkend felvágottat (ebből a legfinomabb), rá pedig egy szelet sajtot.

180 °C-ra előmelegített sütőben a sajtot ráolvasztjuk. Fogpiszkálóval átszúrva rakjuk a  tányérra.

7. Csirkecombok Darnói füstölt tarjával és tojással töltve

Hozzávalók:

  • 3 db egész csirkecomb
  • 20 dkg Darnói füstölt tarja
  • 2 db főtt tojás (felkockázva)
  • 2 db áztatott zsemlye
  • só, bors, petrezselyemzöld, kakukkfű

Elkészítése:

A zsemlyéket beáztatjuk, majd kifacsarjuk, sózzuk és borsozzuk. Hozzákeverjük a felkockázott füstölt tarját és a felkockázott főtt tojásokat.

Kézzel a csirkecombok bőre alá nyomkodjuk a tölteléket  és fogpiszkálóval összefogatjuk.

A combokat még kicsit sózzuk, kakukkfüvet és petrezselyemzöldet szórunk rá és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük. A sütés során időnként vízzel spriccelgetjük.

8. Carbonara spagetti (4 főre)

Hozzávalók:

  • 300 g spagetti tészta (száraz)
  • 100 g Darnói császárszalonna kockázva
  • 100 g Szigetközi gépsonka kockázva
  • 350 ml habtejszín (30-32 %-os)
  • 50 ml étolaj
  • 40 g parmezán sajt
  • 20 g búzaliszt (BL55)
  • 1 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • őrölt fehérbors

 

Elkészítése:

A tésztát enyhén sós, olajos vízben kb. 9 perc alatt készre főzzük, majd leszűrjük, átmossuk. Az olívaolajat felhevítjük, közben a császárszalonnát és a gépsonkát felkockázzuk. A felhevített olajra tesszük a császárszalonnát, a gésonkát és a fehérborsot. Rátesszük a fokhagymát, a lisztet és gyorsan összekeverjük, majd ½-1 percig pirítjuk. Tejszínnel felöntjük, rövid idő alatt híg tejföl állagúra sűrítjük a szószt, majd ízlés szerint sózzuk. A főtt, lecsöpögtetett tésztát alaposan belekeverjük a szószba. Parmezánnal gazdagon megszórva tálaljuk az elkészült Carbonara spagettit!

9. Lángos pirított Darnói kolozsvári szalonna csíkokkal

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 kg finomliszt
  • 6 dkg élesztő
  • 3 egész tojás
  • 1/2 liter langyos tej
  • 1 pohár kefír
  • 1,5 evőkanál só
  • 1 csipet cukor

A tetejére:

  • tejföl
  • reszelt sajt
  • 15 dkg Darnói kolozsvári szalonna apró csíkokra vágva és zsírjára sütve

10. Rakott krumpli

Hozzávalók:

  • 70 dkg főtt burgonya
  • 1 pár Darnói főzőkolbász
  • 40 dkg Darnói kenyérszalonna
  • 1 pár Szigetközi csemege kolbász (rövid)
  • 30 dkg tejföl
  • 4 közepes fej vöröshagyma
  • 6 db főtt tojás

 

Elkészítése:

A krumplit megfőzzük sós vízben, leszűrjük, meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk.

A hozzávalókat (kolbászfélék, szalonna, hagyma, főtt tojás) szeleteljük.

A hagymát és a szalonnát 1 ek. zsíron megdinszteljük, majd mikor a hagyma már üveges, pirospaprikát és borsot rakunk hozzá (ízlés szerint).

A hozzávalók előkészítése után, rétegezve összeállítjuk: a jénai tálat kivajazzuk és a tál aljába lefektetjük a krumpli karikákat, majd rá a kolbászféléket, a dinsztelt hagymás szalonnás keveréket, és nyakon öntjük egy kis tejföllel, majd elölről kezdjük a rétegezést. Krumpli karikákkal zárjuk, végül tejföllel leöntjük. 35 percig 150 °C-on sütjük.