Rólunk 2018-01-17T09:16:22+01:00

Cégünk története

Vállalkozásunk története 1989-re nyúlik vissza, több mint két évtizede gyártunk húsipari temékeket. Az első időkben a környékbeli öreg böllérektől tanultunk, természetesen a receptúráink azóta a vásárlók igényeinek megfelelően fejlődtek, de az üzemben készülő termékek ízvilágát azóta is a hagyományos szigetközi receptek határozzák meg.

MÚLTUNK

 A Funkció Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a Kovács család vállalkozása. 

Cégünket 1991-ben négyen alapítottuk a gépész apa Kovács János, a könyvelő anya Kovács Jánosné, az asztalosból számítógépes szakemberré vált Kovács Nándor, és a hajdani erdészből mára tapasztalt üzletemberré avanzsált Dr. Kovács Péter.
Vállalkozásunkat 1989-ben hitelből indítottuk, vásároltunk egy gattert, amelyen Nándor fűrészelte a fát, majd kicsit később egy betonszállító mixert, amelyen János és Péter felváltva dolgozott.
Felismertük, hogy van igény az általunk nyújtott szolgáltatásokra, ezért a bevételt teljes egészében visszaforgattuk vállalkozásunkba. Bővítettük szállító kapacitásunkat, és vettünk fel egy, majd még egy alkalmazottat.

Öt év szorgalmas munka eredményeként 1994-ben a család megvette a régi Zseli Iskola épületét. Napokon át azon töprengtünk, hogy jó lenne valami okosat kezdeni vele. Sok ötlet felmerült, és alapos utánajárás és mérlegelés után végül húsüzemre esett a választásunk. Ma már tudjuk, hogy jó döntés volt.

A Funkció Kft. húsfeldolgozó üzeme 1995 óta állít elő különféle húskészítményeket, melyeket “Darnó-Hús a Szigetközből” néven hozunk forgalomba. 1995-ben –az egykori iskola épületének átalakítását követően– megkaptuk a szakhatósági engedélyeket, s 3 fővel elindult a termelés. Kezdetben 15-20 féle termékkel jelentünk meg néhány környékbeli kisbolt pultjain. Péter közben kitanulta a hentes- és mészáros szakmát, melyből azóta mestervizsgát is tett, és a mestervizsga bizottság elnöke lett. Az első időkben a környékbeli öreg böllérektől tanultunk. Természetesen a receptúrák azóta a kor igényeinek megfelelően fejlődtek, de az üzemben készülő termékek ízvilágát azóta is a hagyományos szigetközi receptek határozzák meg.

Termékeink hirdetésére nem fektettünk hangsúlyt, de arra mindig törekedtünk, hogy tisztességgel kiszolgáljuk partnereinket, ne okozzunk csalódást sem a termékeink, sem pedig a kiszolgálás minőségét illetően.

Úgy gondoljuk ennek, a hozzáállásnak köszönhető, hogy évről évre nőtt vásárlóink száma, mi pedig az igényeknek megfelelően folyamatosan fejlesztettünk – kapacitást, technológiát, létszámot, termékpalettát egyaránt. Ennek a fejlődésnek köszönhetően 2004-re kinőttük az üzemet. A piaci és a vevői elvárásoknak megfelelően idővel magasabb színvonalú, védőgázas, vákuumcsomagolt termékeket is szerettünk volna előállítani, így elkerülhetetlenné vált egy újabb, minden eddiginél komolyabb méretű fejlesztés.

Az AVOP pályázatnak köszönhetően sikerült, az Európai Uniós követelményeknek mindenben megfelelő üzemet bővíteni, amelynek alapterülete és kapacitása is háromszorosára nőtt. Az üzem mintegy 1000 m2 hasznos területén helyet kapott egy korszerű csomagoló üzemrész is. A füstölést azonban továbbra is hagyományos eljárással végezzük – ezzel is megőrizve a megszokott és tőlünk elvárt házias jelleget és magas minőséget. 

JELENÜNK

Húsüzemi termékeinket ma már Magyarországon mintegy 500 partnerünk forgalmazza kistelepülésektől a nagyvárosokig egyaránt. Partnertörzsünket önálló kisboltok, hazai üzletláncok, a Lipóti Pékség franchise egységei, élelmiszer-nagykereskedések, közületek, kórházak, üzemi konyhák, vendéglátó egységek alkotják, de néhány termékünk a Tesco hipermarketek kínálatában is megtalálható.

A beszállított hús 60 %-ából hentesárut készítünk, a kisebb hányadát tőkehúsként értékesítjük. Termékpalettánkon (tőkehúsok, felvágottak, vörös áruk, szárazáruk, kenős áruk, füstölt és főtt-füstölt, valamint zsírszegény termékek) egyaránt megtalálhatóak.

Állandó minőséggel, házias ízekkel, gyors, rugalmas kiszolgálással igyekszünk partnereink kedvében járni.

Fontosnak tartjuk, hogy termékeink kiváló minőségű alapagyagból, magyar dolgozók által készített termékek, melyeknek gyártása HACCP rendszerben, hatósági állatorvos ellenőrzése mellett folyik. A 2006-os évben a cég megszerezte az ISO minősítést is, amellyel a jelenlegi és leendő vevőink bizalmát erősítjük.

Átlagosan 48 fő dolgozik az üzemben, akik főleg helyiek, vagy a szomszédos településekről járnak át, amellyel hozzájárulunk a kisközségek népességmegtartó erejének szinten tartásához.

A Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiummal együttműködve, gyakorlati oktatóhelyként is működik üzemünk. A Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Mintaüzeme vagyunk.

Üzletpolitikánk része, hogy olyan élelmiszerek előállítására törekszünk, amelyek nemcsak az ízviláguk miatt állnak közel a vásárlóinkhoz, hanem megfelelnek a jelen korban egyre jobban előtérbe kerülő egészségtudatos táplálkozás elvárásainak is.
Törekszünk arra, hogy termékeink a lehető legkevesebb – és lehetőség szerint természetes alapú – segédanyagok felhasználásával készüljenek. Az egészségtudatosság jegyében termékeinket tengeri sóval készítjük. Megalkuvás nélkül ragaszkodunk a legjobb minőségű alapanyagokhoz és ezek termékké formálódásának minden lépését hentesmesterek gondosan felügyelik. Minden termékünk allergénmentes, kivéve a hurkafélék és a sajtot tartalmazó termékek.

Fontosnak tartjuk, hogy azok a vásárlóink, akik hosszú évekkel ezelőtt bizalmat szavaztak nekünk, ne csalódjanak bennünk! Csak olyan minőségű termék hagyhatja el üzemünk területét, amelyet gyermekeinknek és legkedvesebb barátunknak is jó szívvel ajánlunk, és saját családunk asztalán is szívesen látunk!

Úgy éreztük hogy az 1995-ben az üzemmel együtt induló “Darnó-Hús logó” tizenöt éves hűséges szolgálat után megérett a korszerűsítésre, ezért 2010 végén ill. 2011 elején egy teljes arculatváltást hajtottunk végre. Megszületett az új “Darnó-Hús címer” amely minden kétséget kizáróan méltó utóda lett a korábbi emblémának. Ma már ezt viseli minden termékünk, ez az arculat köszön vissza termékkatalógusunkból, honlapunkról, mintaboltjainkról egyaránt.

A FUNKCIÓ Kft. befejezte a Tradicionális alapú, egészségvédő hatású, prémium minőségű húskészítmény család fejlesztését, amelyhez az Akkreditált klaszter tagvállalatok komplex technológiai innovációjának támogatása tárgyú pályázaton 57 632 511 Ft vissza nem térítendő támogatást kapott. A 121 millió forint összköltségvetést meghaladó beruházásból és kutatás–fejlesztésből korszerű, klimatizált érlelő, valamint füstölő került kialakításra, továbbá befejeződött az új funkcionális termékcsalád kifejlesztése.

A beruházás első lépésében a MAUTING típusú, 21 kocsis érlelő kamra készült el, majd a 12 kocsis BASTRA típusú klíma-füstölő-érlelő. Mindkét beruházás teljesítette a velük szemben támasztott elvárásokat.

A füstölés legfontosabb célja, hogy a nedvességtartalom egyenletesen csökkenjen, miközben a termék megfüstölődik, ezáltal a hús ízletesebbé válik és javul az eltarthatósági idő is. A FUNKCIÓ Kft. korábbi kőfüstölője nem rendelkezett szabályozott klímával, ezért különösen a nyári melegben hajlamos volt a túlmelegedésre, ami lehetőséget nyújtott a nemkívánatos mikrobák elszaporodására. Ezért a nagyon meleg időszakban nem gyártottunk kolbászféléket, tartottunk az élelmiszerbiztonsági kockázattól.

Az érlelési munka során a túlszáradást kell elkerülni, amit úgy lehet elérni, hogy a relatív páratartalom és a légáramlás megfelelő kombinálásával a súlyveszteség az érlelés első szakaszában napi 1-2%-nál, míg a végén néhány tized %-nál nem nagyobb. A vízaktivitás csökkenése következtében a káros baktériumok szaporodása csökken.

Korábbi érlelőnk nem volt klimatizált, ami ugyancsak mikrobiológiai minőségromlás veszélyét hordozta az előállított termékek esetében.
A megvásárolt füstölő, és klíma-érlelő kiváló minőségű, kifogástalan mikrobiológiai állapotú élelmiszer előállítását teszi lehetővé, hisz a szabályozott klíma nem engedi a nyári melegben felmelegedni a technológiai helyiségeket.
A funkcionális termékfejlesztés során, a sertéshúsból készített termékek kedvezőtlen zsírsavösszetételét változtattuk meg.
A gyártmányfejlesztésnek köszönhető  termékek esetében omega-3 zsírsavakban gazdag olajforrással, (magas ALA-tartalmú lenolaj), helyettesítettük a húskészítmények előállításánál használt zsírforrás (szalonna) egy részét.
A próbagyártásokat követő érzékszervi bírálatok alapján a lenolajat tartalmazó termékek több esetben kedvezőbb értékelést kaptak, mint a kontroll termékek. Ezért joggal reméljük, hogy termékeink fogadtatása a fogyasztók részéről is kedvező lesz.

2017 novemberében birtokba vettük az új, korszerű energiafelhasználású irodaházunkat, ahol egy oktató bázis is kialakításra került, mert a jövőben még nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni munkatársaink és tanulóink képzésére.
Napkollektorokkal borítottuk be a tetőzet egy részét, amelyekkel az üzem melegvíz ellátásának jelentős hányadát környezetkímélő módon tudjuk biztosítani.